'Startup útikalauz ökoszisztéma stopposoknak' 

Az "Ecosystem Tripadvisor" ötlete az izraeli 'könyv' példájából ered: a XX. században, az internet hajnala előtt sok izraeli úgy utazott a világban hogy szervezett túrák hiányában magukra és javarészt egymásra, tehát más izraeli utazók tanácsaira voltak hagyatkozva egy-egy ismeretlen városban.

Ez a helyzet szülte a 'könyv' koncepciót, ami azt jelentette hogy minden nagyobb városban az izraeli utazók elhelyeztek egy-egy megbizható embernél (panzió üzemeltetőnél, kocsmában, moziban, könyvtárban) egy olyan könyvet ami gyakorlatilag egy közösségi napló volt arra a célra hogy minden látogató beleirhassa a saját jó és rossz tapasztalatait. Igy tudhatta meg egy frissen érkezett, melyik étteremben, szállodában, látványosságnál mire számithat, mik a tényleg érdekes dolgok amiket érdemes megnézni, kit hivjanak fel ha tájékozódnának vagy éppen hosszabb turát, biciklizést vagy múzeumlátogatást szerveznének. Gyakorlatilag ez a könyv a bennfentesek utikalauza volt.

Tarczali Patriciának (FutureProof Consulting) jött az ötlete hogy csináljuk ezt meg a startup kulturára mint közös nevezőre - hiszen a legtöbb korai fázisú, terjeszkedő startupnak gyakran közösek a céljaik. Miért bukdácsoljon át ugyanazokon az akadályokon a feltörekvő újabb és újabb generáció ha meg is oszthatóak ezek a tanulságos történetek, kontaktok, tanácsok. Valahogy úgy mint ahogy a Tripadvisor teszi ezt a turistákkal, csináljunk egy ehhez hasonló felületet startupoknak. És már a beszédes neve is meg van: 'Ecosystem Tripadvisor'.

"Lefejlesszük..??" - volt az első kérdés. Nem lennénk hűek startup génjeinkhez ha nem tesztelnénk le a valós startup közösség véleményét és tettre készségét. Igyhát ime, a jelentkezési oldal. Ha szivesen megosztanád tapasztalataidat amelyeket nagy ökoszisztémákban szereztél akkor légyszíves jelezd ezen a kis kérdőiven, mely ökoszisztémákkal kapcsolatban kereshetünk. Ha legalább 10 ökoszisztémára érkezik jelentés ilyen sajátos tartalom szolgáltatásra (crowdsourcing) akkor lefejlesztünk egy dedikált, természetesen ingyenes 'Ecosystem Tripadvisor"-t.
Várjuk jelentkezésedet!